Cât au plătit românii pentru ABSENȚELE lui Nicolae Ciucă la conducerea Senatului: Peste 120.000 de euro pentru doar 8 ședințe

Cât au plătit românii pentru ABSENȚELE lui Nicolae Ciucă la conducerea Senatului: Peste 120.000 de euro pentru doar 8 ședințe
Publicat: 05/11/2024, 15:04
Actualizat: 05/11/2024, 15:09

Nicolae Ciucă, președintele Senatului, pare să fi stabilit un nou record în materie de absențe de la conducerea ședințelor Senatului. În aproape un an și jumătate de mandat, Ciucă a prezidat efectiv doar opt ședințe, fiind frecvent înlocuit de subalternul său, Sorin Cîmpeanu.

Această strategie marcată de absenteism ridică semne de întrebare cu privire la implicarea sa reală în activitatea parlamentară, mai ales în contextul în care a încasat o remunerație considerabilă din bugetul public.

Nicolae Ciucă a preluat conducerea Senatului pe 12 iunie 2023, însă chiar din ziua următoare, pe 13 iunie, prezidiul ședinței a fost condus de Alina Gorghiu, predecesoarea sa. Pe 19 iunie, Ciucă a cedat din nou prerogativele colegului său Sorin Cîmpeanu, vicepreședintele Senatului, stabilind astfel o tendință constantă de a delega responsabilitățile de președinte de ședință.

Abia la două săptămâni de la instalarea în fruntea camerei superioare a Parlamentului, Nicolae Ciucă a condus prima ședință. Adică, și-a împlinit atribuțiile de serviciu, pentru care este remunerat generos. S-a întâmplat pe 28 iunie 2023.

Totuși, Ciucă nu a rămas nici de această dată până la final, predând conducerea lui Sorin Cîmpeanu la jumătatea ședinței, potrivit imaginilor publice disponibile.

Sursa: YouTube – Senatul României

Absențele frecvente ale lui Ciucă s-au conturat ca o strategie de lungă durată, în care acesta și-a rezervat prezența doar pentru momentele-cheie sau pentru ședințele simbolice.

De exemplu, a condus Senatul la ședințe solemne, cum ar fi alocuțiunea președintelui Parlamentului Georgiei, pe 25 octombrie 2023, sau la votul secret privind ridicarea imunității lui Florin Cîțu, pe 29 noiembrie 2023.

În 2024, generalul Ciucă nu și-a condus „armata” de senatori aproape jumătate de an. Șeful Senatului nu a călcat prezidiul camerei superioare până în luna iunie.

Al doilea om în stat s-a remarcat, așadar, din nou printr-o prezență limitată. Cu siguranță, s-a dedicat pregătirii campaniei electorale și a strategiei politice liberale anti-PSD, care a culminat „ruperea” coaliției politice.

Absențele din 2024: un an electoral și 5 luni fără nicio ședință prezidată

Anul 2024, un an electoral cu numeroase schimbări pe scena politică și cu o coaliție de guvernare fragilă, a fost și mai „lejer” pentru Ciucă.

Așadar, până în luna iunie, acesta a lipsit complet de la prezidiul Senatului, primul moment în care și-a exercitat oficial atribuțiile de președinte al Senatului fiind abia pe 17 iunie 2024, la o ședință solemnă dedicată aniversării a 160 de ani de la înființarea Senatului României.

În total, de când este al doilea om în stat, Nicolae Ciucă a prezidat doar opt ședințe ale Senatului în cele 16 luni de mandat: ȘASE în 2023 și doar DOUĂ în 2024:

  1. 28 iunie 2023 – doar prima parte a ședinței (vezi foto mai sus)
  2. 04 septembrie 2023 – deschiderea sesiunii parlamentare de toamnă
  3. 25 septembrie 2023 – la alocuțiunea președintelui Parlamentului Georgiei
  4. 30 octombrie 2023 – doar la începutul ședinței
  5. 14 noiembrie 2023 – doar la votul final al ședinței
  6. 29 noiembrie 2023 – doar la votul secret pentru ridicarea imunității lui Florin Cîțu
  7. 17 iunie 2024 – ședință solemnă aniversară a Senatului
  8. 02 septembrie 2024 – pentru jumătate de ședință

Un exemplu recent este ședința de luni, 4 noiembrie, când liderul PNL a lipsit de la pupitrul de președinte al Senatului în timpul votului pentru indexarea pensiilor militare, un proiect mult promovat chiar de Nicolae Ciucă.

În schimb, acesta a fost prezent la ceremonia de investire a lui George Tuță ca primar al Sectorului 1, potrivit imaginilor de pe pagina sa de Facebook.

Costurile absenteismului: 124.000 de euro pentru opt ședințe

Conform surselor Gândul, salariul lunar al președintelui Senatului se ridică la aproximativ 13.900 lei. În plus, la această sumă se adaugă sporuri și cheltuieli conexe în valoare de 25.000 de lei lunar, totalizând un venit lunar de aproape 38.900 de lei (aproximativ 7.800 de euro).

În cele 16 luni de mandat, Nicolae Ciucă a încasat, în total, în jur de 124.000 de euro, o sumă deloc neglijabilă, mai ales având în vedere numărul redus de ședințe pe care le-a prezidat efectiv.

Această remunerație, corelată cu absențele dese ale președintelui Senatului, ridică întrebări despre etica de muncă a oficialilor aleși și responsabilitatea acestora față de contribuabili. La un calcul simplu, fiecare ședință prezidată de Ciucă în Senat a costat bugetul de stat aproximativ 15.500 de euro.

Nicolae Ciucă, senator cu prezență simbolică și fără inițiative la tribună

Nicolae Ciucă nu s-a remarcat nici prin activitatea parlamentară ca simplu senator. Conform paginii oficiale a Senatului, liderul PNL nu a înregistrat niciun discurs politic, nicio întrebare sau interpelare, și a luat cuvântul de doar 36 de ori în 573 de ședințe.

În privința inițiativelor legislative, Ciucă a avut 24 de propuneri, dintre care 16 au fost adoptate ca legi. La voturi, senatorul a participat la doar 285 din totalul de 2.741 sesiuni de vot.

Precizăm că redacția Gândul a făcut o solicitare către Senatul României de a ne pune la dispoziție sumele încasate de președintele Nicolae Ciucă, reprezentând indemnizația și alte beneficii, de la preluarea mandatului până în prezent. Senatul a răspuns că va reveni cu un răspuns „în termenul prevăzut de lege”.


CITEȘTE ȘI:

Ospăț cu LĂUTĂRI în Herăstrău pentru 2000 de profesori, pe banii PNL / Cum încearcă Nicolae Ciucă să ia VOTURILE profesorilor

REPLICA lui Ciucă pentru Ciolacu, pe tema „Bolojan PREMIER”: 3 de bravo. Văd că tot ce propune PNL de la o vreme încoace acceptă și PSD

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar